top of page

barnmusik för vuxna

Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny urkraft på folkmusikscenen i Norden. Ett svenskt/danskt/belgiskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential som hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Musik från nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och egna bitar i traditionell stil, allt arrangerat för Spökets kluriga sättning.

Mycket har sagts om Spöket; gangstafolk, ”tvättäkta orkester”, barnmusik för vuxna, ett kärleksbarn mellan besinningslöst umpa-bumpa och raj-raj på logen, mm. 
Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Norden och Europa, på såväl stora folkfestivaler som på pubar, nattklubb, i trädgårdar, på kaféer och i kyrkor. Ingen målgrupp har ännu kunnat sitta still! 

Det är helt enkelt en liten katastrofoni av hembränd folkmusik i storbandsformat. Det är lika vårdslöst skrikigt som betryggande vilsamt, lika våldsamt som medhårs. Det är tio musiker som spelar på tjugo instrument och sjunger på fyra språk, hälen solitt nedstampad i traditionell musik och tårna spretandes ut i manouche-jazz, fusion, heavy metal och en stor dos avant-garde pop á la Frank Zappa.

 

Ett lounge/rave-folkband, det enda i sitt slag!

buss-sidan_kurbits_webb.png

vilka spelar?

Nisse Blomster

Gitarr, mandolin, banjo, sång, podorythmie

Signe Kierkgaard Schmidt

Fiol

Mads Kjøller Henningsen

Flöjter, vevlira, säckpipa, mungiga

Lies Hendrix

Durspel

Sebastian Petersson

Trombon

Albin Lagg

Trumpet, flygelhorn

Erik Larsson

Tenorsaxofon, klarinett

Henrik Büller

Barytonsaxofon, altsaxofon

Erik Bengtsson

Kontrabas

Emma Engström

Piano, orgel

ANG_7825.jpg

diskografi

2017 Den nya spisen
2019 Château du Garage
2022 Kurbits & Flames

 

Nominerade till Årets nykomling  på Folk- och Världsmusikgalan 2017. 

 

Nominerade till Årets skiva och Årets komponist (Nisse Blomster) på DMA Folk Awards 2019 för albumet 

Château du Garage.

Nominerade till Årets folkmusik på Manifestgalan 2023 för albumet Kurbits & Flames.

 

Nominerade till Årets folkmusik på Grammisgalan 2023 för albumet Kurbits & Flames.

Tack till tidigare bandmedlemmar!

 

Thor Ahlgren, Joel Persson Haag, Daniel Gahrton, Troels Strange Lorenzen, Ella Wennerberg, Clara Tesch och Linnea Aall Campbell.

bakgrund

 

Fröet till Spöket i Köket, ett folkstorband med lika delar nordiska traditionella låtar, blåssektion och arkaisk drone och melodi, växte fram i Nisse Blomsters huvud under 2012 när han grottade ned sig i alla sina stränginstrument på Skurups Folkhögskola. Den första konserten kom till under första skolårets tentakonsert 2013. Bandet som bildades var tolv personer och polskan Snön, som än i dag finns på bandets repertoar, var slutnumret.

 

Ett år och otaliga strängar avspelade senare hade Nisse och flöjtisten Mads Kjøller-Henningsen djupdykt i och blivit smått besatta av tradmusiken från Quebec – med en extra vurm för bandet La Bottine Souriante. Såklart ska det stora folkbandet spela även den här musiken! Peppen var stor och tanken om att slå samman idén om ett storband som spelar nordisk folkmusik tillsammans med traditionell musik från franska Kanada kändes oundvikligt, härligt – sannolikt men också osannolikt – och som ett fullständigt logistiskt kaos. Historien förtäljer inte var namnet Spöket i Köket kommer ifrån, men det kan avslöjas att det finns både en och två mer eller mindre sanna och mer eller mindre bra historier om hur namnet kom till. 

 

Skurup byttes till Göteborg och Högskolan för Scen och Musik och några bandmedlemmar byttes på vägen. Men arbetshastigheten för ett drömband är väldigt hög och 2016 gav sig Spöket ut på en första sommarturné med 20 konserter på fyra veckor i en fantastisk Scania-Vabis linjebuss från 1960. Från att ha gått från "vad tusan, det här 10-mannaband-crossover-projektet är utdömt ur ett frilansperspektiv – låt oss bara spela och umgås för skojs skull” började detta omöjliga projekt ändå kännas ganska sannolikt. Konserterna blev fler, ekonomin bar sig och stilen har utvecklats till ett solidt, sammanhängande sound. Idag har Spöket i köket spelat närmare hundra konserter, gjort ännu en scaniabussturné och skapat tre album. Förhoppningsvis blir det hundratals konserter framöver och ännu mer kaotisk, kul, smäktande och finurlig folkmusik!


Hoppas vi ses på konsert!
 

Fästpunkt 1
flames_blå-kant_v3png.png
gunghäst_webb_edited.png
bottom of page